zondag 7 maart 2021

de natuur ontwaakt

 Donderdag en vrijdag gingen we de natuur dicht bij onze klas verkennen.

Het begon met een poppenspel over 'wilgenkatjes'. Maar de reus had daar nog nooit over gehoord, en ging op zoek naar 'wilgenhondjes, ' of ' wildepoesjes'

In klas bekeken we de wilgentakken met katjes van dichtbij. Wat zijn die katjes schattig! Ook bij de kleuters was er twijfel: is dit nu een diertje of een plant? Zal  dat een vlinder worden juf? Kruipt daar nog iets uit?





Leuk om de kleuters zo geboeid op ontdekking te laten gaan!

Verder in de klas ontdekten we meer: zo is een viool een bloem, én een muziekinstrument!





We bekeken onze boompjes van dichtbij, en zoals echte artiesten tekenden we ze na, ter plaatse. Kijken, tekenen, weer even kijken, dan weer tekenen.











In onze godsdienstmomentjes staan we stil bij de Vasten. We zijn op weg naar Pasen. Elke week doen we een activiteit daarrond. Vorige keer stonden we stil bij het kruis van Jezus. We maakten een kruisje van speeldeeg. Eenmaal gebakken in de oven, is het zo hard als steen. De kleuters beschilderden dan hun kruisje. Tijdens de paasbezinning later krijgen de kruisjes een mooie plaats.








Tijdens het thema ' een taart voor oma en opa'  kwamen ook veel verhalen los bij de kleuters:" mama's oma is al dood",  "Mijn peter is gestorven..."





Om dit bespreekbaar te maken , en om ook iets moois te hebben voor de grootouders die er niet meer zijn, maakten we ' trooststeentjes'. die steentjes kunnen bij een kaarsje gelegd worden, of op het kerkhof. Ze zijn behandeld, zodat ze ook buiten mogen liggen.

Geen opmerkingen: